Blog.

 

Effect van ligging woonkamer op kleurgebruik

Effect van ligging woonkamer op kleurgebruik

Welke kleur past het beste in een ruimte? Bijna iedereen weet wel dat kleuren veel invloed kunnen hebben op een ruimte. Zo kun je door kleur een ruimte groter of kleiner laten lijken. Maar wat veel mensen niet weten is dat het ook van invloed is of je ramen aan de Noord, Zuid West of Oostzijde van je huis hebt.

Meestal heb je wel een voorkeur voor een of twee kleuren, en vindt je  het ook mooi om deze kleuren als basis of als accent tint toe te passen in je kamer.

Maar het kan best zijn dat juist deze kleur helemaal niet zo mooi uit komt bij jou in huis. Heel vaak wordt er niet gekeken naar de invloed van licht in je huis. Heb je ramen aan de noordzijde, dan zijn koele kleuren zoals blauw tinten vaak geen goede keuze. Bij noorderlicht vergrauwen kleuren en kan blauw en bijvoorbeeld ook grijs kil overkomen. Rode tinten kunnen in een ruimte met ramen op het zuiden juist erg op je af komen. 

Het is natuurlijk niet zo dat je deze kleuren dan niet kunt gebruiken, maar als je in  een kamer op het zuiden veel roodtinten toepast, voelt het niet prettig aan. En heel vaak  kun je zelf niet verklaren waarom.

Het is dus best belangrijk om je keuze mede te laten beïnvloeden door de stand van de ramen in je kamer. Heb je bijvoorbeeld een bank uitgezocht in een kleur die in de showroom erg mooi is, kijk dan toch nog even thuis want het kan best zijn dat deze kleur thuis anders lijkt dan in de winkel. 

Kamers op het noorden

Zijn vaak het lastigste om in te richten, zeker als je licht in zo’n ruimte wilt creëren. Soms kun je er zelfs beter voor kiezen om in deze ruimte donkere warme kleuren te gebruiken zodat je de  zwakte van de ruimte om kunt buigen.   Bijvoorbeeld om te kiezen voor de Atelier krijtverf in de diep donkerbruine kleur Dan Brown of  een warme paarse tint zoals de kleur grape juice.  Je kunt op deze manier in een kamer op het noorden een exclusieve en intieme sfeer creëren . Als je toch voor lichte kleuren wilt kiezen, vermijd dan de kleuren met grijs, groen of blauwe ondertonen.  Kies liever voor gele tinten zoals de Atelier kleur Tuscany field of crème tinten met een warme ondertoon zoals  de kleur Sandy hill. Om zoveel mogelijk licht te laten reflecteren.

   

Dan Brown               Grape Juice               Tuscany Fields    

 

Kamers op het zuiden

Kamers op het zuiden zijn het gemakkelijkst om in te richten, omdat de mooie lichtinval het toepassen van veel kleuren toestaat. Bijna elke kleur komt goed tot zijn recht. Koele vale blauwtinten doen het vaak erg goed in zo’n kamer  zoals de Atelier kleuren Alpine Blue 7.002 en Stunning Grey 11.004. Ook kun je door de goede lichtinval kiezen voor donkere grijze wanden bijvoorbeeld de kleur Ancient Stone 1.005.  In kamers op het zuiden creëer je een fris  effect door de kozijnen deuren en plafonds in een helderwitte kleur te verven. 

   

Alpine Blue               Stunning Grey           Ancient Stone    

 

Kamers op het westen

In kamers met lichtinval uit het westen, kun je het beste lichte wat warmere tinten gebruiken. Maar ook neutrale niet te donkere grijs en taupe tinten zoals de Etna Ashes doen het goed in deze ruimte. Je ziet dan wel dat de kleur in de loop van de dag verandert in de ochtend koel en in de namiddag en vroege avond oogt de kleur door de veranderende lichtinval veel warmer.

 

Etna Ashes              

 

Kamers op het oosten

Vaak hebben kamers met lichtinval uit het oosten een wat blauwige uitstraling. In deze ruimtes kun je vaak het best met wat blauwe of groenige tinten werken zoals de Abruzzo en Herbal green. Of de blauwe Fountain spray. Omdat de lichtinval in de loop van de dag erg veranderd, is het mooi om in deze ruimte te werken met wat donkerdere houttinten.   Om zo veel mogelijk  licht  in de kamer te behouden kun je voor de wanden kiezen voor een  wat warmere wit zoals de Old Dutch white.

    

Herbal Green            Abruzzo         

    

Fountain Spray         Old Dutch White               

Al met al kan het een hele uitdaging zijn om te kiezen voor de juiste kleur in een kamer. Dat wil zeggen een kleur die past bij jou persoonlijke voorkeur maar ook een kleur die goed tot zijn recht komt in een ruimte met een specifieke lichtinval.

 Benieuwd om binnen te kijken bij …?

Bij Seine Wonen zijn we altijd zeer nauw betrokken bij de projecten van onze klanten. Groot of klein: we zijn altijd benieuwd naar het eindresultaat. Want wat is het toch altijd leuk om een compleet nieuw interieur bij iemand thuis te bewonderen. Kijk je met ons mee?

Binnen kijken bij…